Om man vill kan man linda lite tejp i ena änden så håller sig ståndarna ihop medan man lindar. Den delen är nedsidan på din blivande ljuslykta. Som du ser har jag lindat så det är ungefär lika mycket kvar nedanför och ovanför lindningen, det ger en bra balans. 9 cm har jag lindat, men detta kan du själv välja höjd på. Klipp inte av spoltråden utan låt den hänga kvar.
Nu viker du ut alla de 8 ståndarna så de ligger rakt ut i 90 grader från "handtaget". Försök få dem jämt fördelade, men det går att jämna till lite efter du börjat linda med, så oroa dig inte för mycket om de glider omkring lite.
I början är det lättast att hålla om den delen du lindat, men så småningom kan du börja hålla i de utböjda ståndarna. Dra upp spoltråden mellan två ståndare och börja linda på nästa. På denna ljuslykta har jag valt att ha den släta lindningen inåt, dvs. de omlindade pinnarna syns från utsidan. Detta för att jag tycker det är vackert och för att värmeljuset ska stå stadigt inne i lyktan. Du lägger spoltråden över två ståndare, under den andra och dra åt så det sitter fint och tight. Och så fortsätter du över nästa och gör likadant. Ja detta är hela tekniken helt enkelt så det är bäst du får in snitsen här så det känns bra och blir snyggt. Jag är högerhänt om du undrar och så här håller jag när jag lindar. Men det gör du ju som det känns bäst för dig.
Ja så här ser det ut när du fortsätter.
Efter en stund börjar det se ut så här. Du ser här hur ståndarna är täckta från den här sidan, och om du kikar på undersidan ser du formen på dem på ett annat sätt. Fortsätt med detta och var noga så det blir tätt och fint.
När du tror att du börjar ha gjort en rundel som är nära i storlek som ett värmeljus kan du lägga ett ljus mot och jämföra. Din spiralplatta ska vara större än värmeljuset när du använder denna teknik, för när du börjar linda uppåt ligger ju tråden på insidan, innanför ståndarna. Så omkring 5 mm mer behöver du nog vira. Jag brukar ha det ganska exakt för jag vill inte att ljuset ska kunna röra sig alls, men om man är nybörjare kanske man väljer att göra den lite större ändå så man bergsäkert får dit ljuset. Det vore ju för trist att göra en lykta där ljuset inte ryms i.
När du har plattan i rätt storlek viker du upp alla ståndarna så de åter igen står i 90 grader, denna gång mot plattan. Och så är det bara sätta igång och snurra igen, på samma sätt som tidigare. Du kommer att upptäcka att det är lite trängre nu men det är som det ska vara.
När du virat några varv så att värmeljuset har en grop att stå på ser det ut ungefär så här.
Då är det dags att ställa ut ståndarna lite. En lätt lutning, detta kan du modellera med lite själv men alla ståndarna ska ha samma lutning. Och så börjar du snurra igen på samma sätt.
När du kommit en bra bit upp ser det ut så här. Då ställer du in ståndarna igen antingen rakt upp eller något inåt. Om du väljer inåt blir det lite svårare för då vill tråden haka av, men om du snurrar sakta och fint och drar åt så går det bra, du ska snart vrida ut igen så.
Jag körde 6 varv med ståndarna inåt lite och sedan vände jag ut dem igen. Denna gången ännu större lutning utåt. Och så är det bara fortsätta snurra som gäller.
Så här såg det ut när jag blev nöjd med "tulpanen" upptill, men du bestämmer själv hur du vill att det ska se ut. Klipp av spoltråden och vira ett extra varv runt en ståndare.
Innan du övergår till nederdelen så kan du krulla ståndarna så de ligger vackert ut från tulpanblomman. Detta fungerar även som ett hinder så att spoltråden inte får för sig att hoppa ur. Här är första gången jag använder en tång till den här lyktan och det är en liten och ganska dålig tång som är rund framtill. Den ger inga "bitmärken" när man snurrar. Men den är ganska dålig så jag ska väl köpa en ny kanske. ;)
Så här såg min ut så långt. Nu vänder vi på steken och så tar vi bort tejpen nertill.
För att busa till det lite har jag valt att ställa ut bottenståndarna i par så det blir 4 par. De är inte 90 grader utan lutar litegranna uppåt mot fotografen.
Ta spoltråden och tången och gör en liten öggla som du trär på ett av ståndarparen. Sedan är det bara börja snurra och linda igen som tidigare.Tråden ska ligga ÖVER ståndarna.
När du snurrat ett tag ser det ut ungefär så här. Då är det dags att ställa ut ståndarparen så du får 8 ståndare att linda kring igen. Jag brukar linda ett varv extra "som om ståndarna vore ihop i par" om du förstår hur jag menar? Detta gör att det annars blir ett litet glapp mellan trådarna. Men sedan börjar du linda som vanligt kring var och en av ståndarna.
När du har lindat så att du känner att botten börjar kunna stödja din lykta ser det ut ungefär så här. Frånsett då att jag redan har krullat ståndarna, men det ska du ju göra nu. Jag har krullat dem sidledes på denna, ganska snyggt tycker jag. Du får modellera lite med benen för att få ljuslyktan att stå rakt och stadigt.
Ja så här blev resultatet då. Snyggt va! Nu vill jag ju jättegärna se vad du har gjort för något!
Men oj vad roligt att få man gör det där vackra du pysslar med, jag skulle aldrig klara av det där...jag är hur oteknisk som helst och mitt tålamod är obefintligt. Supersnygg blev den. Vad roligt att du har hittat en (till) hobby. Massor med kramar till hela familjen.
SvaraRadera